IN MEMORIAM PRIPADNIKU HOS-a VUKOVAR - VITEZU RAMI HRBATOVIĆ

''Rodjen u Snagovu, Zvornik, umro u Tuzli, sahranjen u Snagovu!
Tek prije nekoliko trenutaka saznao sam tužnu vijest, da je dragovoljac HOS-a, vukovarski branitelj i heroj Domovinskog rata, Ramo Hrbatović umro!
I to još prošle godine, 30.12.2015.
Na žalost Ramu je njegova sudbina vodila od nemila do nedraga, teško je bilo s njim kontaktirati, osobito nakon što je MORAO iz Zagreba otići živjeti u rodnu Bosnu i Hercegovinu.
Prije možda godinu i pola uspio sam ga nekim trikovima (pomoću dečki iz kantonalnog MUP-a) pronaći u jednom selu pored Tuzle.
Ne uživo nego telefonom.
Jedan policajac bio je toliko ljubazan da je otišao u to selo, pronašao ga i spojio na telefon sa mnom!
Dugo smo pričali, prisjetili se mnogih teških, a opet lijepih dana.
Ramo mi se žalio kako ga zdravlje baš i ne služi ali ne na način da bi nakon samo kojeg mjeseca umro!
Ramo je cijeli život bio i ostao jedno veliko dijete. Za zabrljati život samome sebi bio je majstor, a za pomoći nekome, osobito u ratu bio je heroj!
Ramo je jedan od četvorice preživjelih iz tzv. HOS-ove štafete smrti.
Oni su; Đuro Kovačević iz Vrbice, živ je i danas, Ivica Jurčan Jurke, živ je i danas te Tihomir Iveta Piđo (umro je prije pet godina od posljedica tadašnjeg ranjavanja) i Ramo Hrbatović (umro prije godinu dana, dobrim dijelom od posljedica tadašnjeg ranjavanja)!
Njih četvorica Đuro, Ramo, Piđo i Ivica zajedno su u kukuruzištu, u snijegu i na ledu, izranjavani od protupješaćkih mina, na kojima su prije njih poginuli mnogi dečki iz HOS-a i ZNG-a, proveli punih deset dana!

Bez vode, bez hrane, bez lijekova, bez tople odjeće......
Nakon deset dana 20.11. u proboju iz Vukovara na njih četvoricu u kukuruzištu naišao je načelnik veze obrane Vukovara (204. brigade) Julije Novak i pomogao je Đuri i Rami doći do Nuštra, a nešto kasnije naišao je Vu policajac Željko Nena Đapić te je uspio pomoći i Piđi da se izvuče i s njim dođu do Nuštra!
Ivica je bio bez obje noge i njemu tada nije mogao pomoći ni on, a ni Julije ali su u Vinkovcima dali točan opis mjesta na kojem su ga ostavili. Na žalost potraga za Ivicom došla je točno do toga mjesta ... no nekoliko dana prekasno, jer su Ivicu ranije otkrili vojnici tzv. JNA te su ga odveli u zarobljeništvo.
Ramo neka ti se smiluje Allah, oprosti ti sve grijehe i neka te milostivo primi u vječni smiraj.
Tužnoj obitelji našeg suborca Rame, majci Ajniji, sestri Hasiji, braći Hamdiji, Nihadu, Aganu, Mehmedu i Mehdiji, nećaku Muameru i svim ostalim članovima obitelji izražavam sućut!''

Damir Radnić HOS Bogdanovci - Vukovar

Kommentar schreiben

Kommentare: 0