Prosvjedu protiv diranja ploče HOS-ovcima u Jasenovcu

U središtu Zagreba pred prostorijama Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj ulici u subotu prijepodne organiziran je prosvjed na kojem se okupilo između 200-njak  ljudi koji se protive zaključku saborskog odbora o uklanjanju spomen-ploče za poginule HOS-ovce koja je nedavno podignuta u Jasenovcu, a na njoj stoji natpis ‘Za dom spremni’.

Okupljeni, uz pratnju jakih snaga policije, među kojima je bio i Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava te glumac Božidar Alić, zahtijevali su skidanje imuniteta šefu SNV-a i potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu. Alić se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a te je najavio osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta. Uzvikivali su i pozdrav “Za dom spremni”.

“Imamo sada nastavak fašističkog terora velikosrpske i jugokomunističke ideologije koja se provodi nad hrvatskim narodom od strane pripadnika KNOJA, OZNE, UDBE, SLUŽBE DRŽAVNE BEZBEDNOSTI, KOSA i sličnih proteklih četvrt stoljeća”, stajalo je u pozivu na prosvjed s radnim naslovom “Ne dirajte spomen ploču poginulim bojovnicima HOS-a”.

Povorka je nešto iza 12 sati stigla pred prostorije SDP-a na Iblerovom trgu.

Keleminec je pred prostorijama SDP-a uputio nekoliko riječi. “Gdje ste bili ’91. drugovi? U mišjim rupama jer ste bili protiv Hrvatske, jer ste bili peta kolona. Danas želite zabraniti ZDS, a ne bunite se protiv četničkih spomenika. Milijune dajete izrodima poput Documente i Pupovcu”.

Uz Keleminca još je jedna osoba uhićena nakon naguravanja s policajcem. Prosvjednici su ispred SDP-a uzvikivali kako ovo danas nije bila policija nego milicija.

Galeriju slika sa prosvjeda možete pogledati na našoj facebook stranici

Kommentar schreiben

Kommentare: 0