UMRO JE GENERAL PUKOVNIK ALIJA ŠILJAK VITEZ HOS-a

Želimo prisjetiti i odati dužnu počast prerano preminulom  vitezu i general-pukovniku HOS-a Aliji Šiljak koji je preminuo 4. prosinca 2015. Podsjetimo kako je Alija Šiljak rođen 1947. Godine u Goraždu (BiH), a radi se o izuzetnoj političkoj ličnosti koja je svojim pravaškim svjetonazorom i političkim djelovanjem obilježila društveno-političku scenu RH i BiH početkom 90-tih godina prošlog stoljeća.
Alija Šiljak izabran je 1991. godine na Općem saboru tadašnje Hrvatske stranke prava za člana njezina Predsjedništva, a potom je imenovan glavnim koordinatorom HSP-a za istočnu Bosnu. Na počecima pravednog, obrambenog i Domovinskog rata Alija Šiljak sa suradnicima ustrojava kampove za obuku dragovoljaca HOS-a, istupa na javnim političkim skupovima te u medijima snažno promiče potrebu što hitnijeg organiziranja obrane od prijetnji s istoka. Nakon agresije tzv. JNA i srpskih dragovoljačkih postrojbi na Hrvatsku bilo mu je jasno da je uskoro na redu i BiH, pa je u istočnoj Bosni (Foča i Goražde) organizirao nekoliko skupina dragovoljaca, sastavljenih od članova i simpatizera Hrvatske stranke prava. Krajem prosinca 1991. godine stavio se na raspolaganje Ministarstvu Obrane RH (MORH), u čijem sastavu ostaje do rujna 1995., kada je razvojačen i umirovljen.

 

 


Kako u BiH, tako i u RH, Alija Šiljak biti će zapamćen kao istaknuti promicatelj pravaške misli, jedan od važnijih organizatora otpora velikosrpskoj agresiji i jedan od najustrajnijih zagovornika hrvatsko-bošnjačkog političkog, ekonomskog i vojnog saveza. Zajedništvo između hrvatsko-bošnjačke braće i Starčevićevo pravaštvo bili su i ostali njegova misao vodilja, a mi mu danas, kao stožerna pravaška stranka u RH, iskazujemo bezrezervni pijetet i zahvalu za sve učinjeno na promicanju zajedničke nam političke misli.

 

 

NEKA TI JE VJEČNI RAHMET

HRVATSKI VITEZ ALIJA ŠILJAK S NAMA JE

Tvoji bojovnici HOS-a

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0