Obljetnica ubojstva Blaža Kraljevića

I ove godine, misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju u Kruševu, nedaleko od Mostara, obilježena je 23. godišnjica ubojstva Blaža Kraljevića, zapovjednika Hrvatskih oružanih snaga (HOS) i osmorice njegovih suboraca i pratitelja. Obitelji i prijatelji ubijenih, kao i čelništvo HSP-a BiH, danas je odalo počast stradalih pripadnicima HOS-a, a služena je i misa zadušnica. Za njihovo ubojstvo ni do danas nitko nije odgovarao, unatoč iscrpnoj dokumentaciji o događaju u Tužiteljstvima BiH i Hrvatske. "Tko će pravdu tražiti kada su oni koji su ih ubili i danas na vlasti", upitao je Kraljevićev brat Vlado, koji je u Kruševu došao pokloniti mjestu stradanja svoga brata i njegovih suboraca. Suborci Blaža Kraljevića i pristaše njegove ideje i danas kažu kako je zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga ubijen jer se zalagao za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, te suradnju Hrvata i Bošnjaka i pozivaju da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.


Kraljević i njegova pratnja, Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović, ubijeni su, u vatrenom okršaju s pripadnicima Vojne policije HVO-a i Kažnjeničke bojne, na današnji dan 1992. u mjestu Kruševo nakon što se vraćao iz Mostara. Kraljević je pokopan 13. kolovoza na groblju u mjestu Lisice. Posmrtno ga je HSP odlikovao činom krilnika, a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 3. prosinca 1996. redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom

Nikolajev: Okrenuli smo se vlastitim snagama

Podsjetimo, ubistvo Blaža Kraljevica i dalje se smatra kontroverznom. Prema nekima došlo je do unakrsne vatre snaga HVO-a i Kraljeviceve pratnje, zapravo do nesretnog slucaja. No, nedavno je Josip Manolic, nekadašnji ministar unutrašnji poslova Hrvatske gostujuci na TV N1, rekao da je Kraljevic ubijen po nalogu tadašnjeg ministra odbrane Hrvatske Gojka Šuška, a što je aminovao Franjo Tudman. Razlog je, navodno, cinjenica da je Kraljevic sa snagama HOS-a želio da se bori za slobodnu BiH "do Drine", što tada, cini se, nije odgovoralo politici Zagreba i njenim sljedbenicima u Hercegovini.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0