Blaž Kraljević ubijen je po naredbi Gojka Šuška i uz blagoslov Franje Tuđmana!

Gledajući i slušajući nedavno gostovanje Josipa Manolića u emisiji “Presing” urednika Dubravka Merlića na N1 televiziji od, neki bi rekli, “starog udbaša”, čuli smo nove, a zapravo stare i mnogima poznate informacije, često zataškivane od strane moćnika poput samog Manolića, koje se tiču daleke ali i ne tako daleke prošlosti života (ili smrti), na ovim našim prostorima.

 

U moru toga što je Manolić govorio na, naravno, dobro pripremljena pitanja Merlića kojemu ništa nije moglo promaći, a uoči objavljivanja nove knjige nekadašnjeg prvog policajca Hrvatske, trenutno su najatraktivnija ona o, navodnom, učešću sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka u tajnim poslovima nekadašnje UDBA-e, no dotakao se i dolaska na vlast Tuđmana u Hrvatskoj, njegov odnos sa Miloševićem….

Ipak, ono što je nama “zaparalo uši” je Manovićeva tvrdnja kako je

za smrt Blaža Kraljevića, komandanta snaga HOS-a u BiH 9. avgusta 1992. direktorno odgovoran Gojko Šušak.


Kako je rekao u emisiji N1 televizije, Kraljević je ubijen nakon što je naredbu za to izdao Gojko Šušak, tadašnji ministar odbrane Hrvatske, i to Mati Bobanu, koji je navodno organizirao izvšenje ovog zločina. Navodno, sve uz blagoslov Franje Tuđmana, tvrdi Manolić. Jer, kako je rekao, tadašnji predsjednik Hrvatske je nekoliko puta ustvrdio kako je “Šušak njegov najbolji ministar”, i tako nešto se nije moglo učiniti bez njegovog znanja.

 

Nije Manolićeva tvrdnja, izrečena u maniru prekaljenog obavještajca koji “zna sve”, nova, jer se o ovome dosta toga već reklo, ali se podudara sa tvrdnjama ratnog načelnika općine Trebinje Božidara Vučurevića koji je nedavno u sličnoj emisiji ali na jednom drugom emiteru, rekao kako čuva dokumente o istom zločinu dodajući da se radi o jednom od “poslova” koje su u ratu obavljali nekadašni “esdeseovci” sa nekadašnjim “hadezeovcima”.

 

Podsjetimo, Blaž Kraljević je ubijen nakon što je sa svojim snagama uspio zauzeti upravo Vučurevićevo Trebinje, deklarirajući svoju borbu onom za oslobađanje cijele BiH “sve do Drine”, nakon čega na njega počinju raznorazni napadi od strane onih kojim se ta i takva “hrvatska politika” u BiH nije sviđala. Sve je završeno njegovom brutalnom likvidacijom 9. avgusta 1992. u Kruševu nadomak Čitluka u “unakrsnoj vatri snaga HVO i HOS-a”, kako je saopšteno. Istraga o njegovom pogibiji vodi se od maja 2013. godine.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0